Předmět: Stravovací služby (SSL)Semestr: ZS 2012Forma studia: kombinovaná Garant předmětu: doc.Ing. Ján Orieška, PhD. Vyučující: Ing. Roman Švec (rsvec@ef.jcu.cz) Způsob zakončení: zápočet, zkouška Anotace předmětu:Cílem předmětu je objasnit význam stravovacích služeb v cestovním ruchu. Dále seznámit studenty s historickým vývojem těchto služeb, jejich interakcí ke službám cestovního ruchu, aktuální situací v tomto oboru, klasifikací stravovacích služeb a zásadami provozu gastronomických podniků. Dále kurz poskytne základní znalosti z oblasti potravinářství a kuchyňské technologie.Povinná literatura:
Doplňující zdroje:
Internetové zdroje:
Témata konzultací1. Úvod do studia, zadání seminární práce Vymezení pojmu stravovací služby, podnikání a vzdělávání v oblasti gastronomie Historie a vývoj gastronomie Druhy a formy stravování Typologie podniků stravovacích služeb, charakteristika jednotlivých typů podniků stravování v dopravních prostředcích Catering jako součást stravovacích služeb 2. Organizace gastronomického podniku, výroba v gastronomickém podniku Organizace gastronomického podniku, výrobní úsek gastronomického provozu Základní úpravy pokrmů Zařízení výrobního střediska I Zařízení výrobního střediska II 3. Prodej v gastronomickém podniku Odbytový úsek gastronomického provozu, nabídka gastronomických provozů Gastronomická pravidla, jídelní a nápojový lístek, menu Slavnostní příležitosti a speciální hostiny Inventář v úseku obsluhy Systémy a způsoby obsluhy Technika obsluhy Další úseky gastronomického provozu 4. Potraviny a nápoje v gastronomii Výživa obyvatel, fyziologie výživy Způsoby stravování, diferencovaná výživa Gurmánská turistika Kvalita v gastronomických provozech, oceňování kvality Potraviny v gastronomii Ochrana spotřebitele v gastronomii Nové koncepty gastronomických provozů Požadavky na zápočet:A) Vypracování zadané seminární práceB) Účast na 50 % konzultací. Požadavky na absolvování zkoušky:Předmětem zkoušky jsou znalosti problematiky kurzu na základě přednášek a povinné studijní literatury v daném rozsahu. Zkoušku lze skládat až po udělení zápočtu.A) Písemná část
B) Ústní část Při zkoušce studenti prokáží znalost teoretických problémů z oblasti stravovacích služeb, kterou budou aplikovat na konkrétní praktické případy. Doplňující informace:Účast na konzultacích je podstatnou součástí procesu výuky. V případě nepřítomnosti je povinností studenta si probíranou problematiku doplnit. Na konzultace je žádoucí, aby si studenti připravili aktuální informace o dění v. oboru stravovacích služeb.Konzultace jsou pomůckou pro pochopení problematiky, nikoliv jediným a vyčerpávajícím zdrojem informací. Ke každému tématu přednášky jsou doplněny potřebné informační zdroje pro studium, které musí student ke zkoušce adekvátním způsobem zvládnout. Aktuální informace k předmětu budou k dispozici v systému Moodle, proto jej prosím průběžně sledujte. Jakékoliv dotazy či problémy je vhodné co nejdříve konzultovat s vyučujícím, který může výše uvedená pravidla upřesnit či doplnit. Při vypracovávání prezentací a případných nejasnostech v probíraných tématech je možné využívat konzultační hodiny |